Het ziekenhuis van de hopeloze gevallen

Irak
De val van het regime van Saddam heeft gapende wonden achtergelaten in de Iraakse samenleving. Badgad is zwaar gehavend door de plunderingen. Iedereen heeft te kampen met een gebrek aan water en stroom maar vooral voor de ziekenhuizen wordt de situatie dramatisch.

Op de kinderafdeling van het ziekenhuis van de Saddam Universiteit krijgen de kinderen de hoogstnodige zorgen, maar meer dan wat verbanden leggen en de wonden schoon houden, kan men niet doen. Door het gebrek aan stroom is opereren uitgesloten. En voor sommige kleine patientjes is een operatie hoognodig.

Het Saddam University Hospital lijkt een ziekenhuis voor de hopeloze gevallen. De gangen worden bevolkt door patienten die angstig naar de sporadisch aanwezige dokters kijken. Normaal beschikt het ziekenhuis over 8 artsen, maar door de benzineschaarste geraken ze niet ter plaatse. Het ziekenhuis heeft dan ook geen andere keuze dan patienten te weigeren.

Ook het al-Noor ziekenhuis in de arme wijk al-Shuala krijgt het met de dag moeilijker. Manager Haqqi Razouki zegt : "We kunnen ons werk nog tot op zekere hoogte doen. Maar het wordt steeds moeilijker. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de andere ziekenhuizen."

De oorlog is voorbij, het regime is verdreven. Maar nog steeds worden er elke dag zo'n twintig mensen binnengebracht. Zij zijn het slachtoffer van mijnen, bommen en schietpartijen. Hulporganisaties hebben hun steun beloofd, maar tot op heden is daar nog niets van in huis gekomen.

Met dank aan victorv8 die ons dit melde via de newssubmit .