Wielrennen: Uitslag Amstel Gold Race

Sven bood ons het volgende artikel aan via de newssubmit:

Alexandre Vinokourov heeft de 38ste editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De renner uit Kazachstan ging op 5 kilometer van de aankomst in de aanval en de overige koplopers zagen hem niet meer terug. Een sterk rijdende Michael Boogerd was duidelijk de sterkste in de sprint op de Cauberg, maar helaas voor hem reed Vinokourov zes seconden voor hem. Nummer drie werd de Italiaan Danilo di Luca.

Na 30 kilometer was de eerste echte vluchtpoging een feit. Bram de Groot, Bart Voskamp, Marek Rutkiewicz, Alexandr Sheffr, Paul van Hyfte, Jose Luis Rubiera, Gregory Rast en Stefano Zanini. Bij de eerste beklimming van de Cauberg hadden de acht renners een voorsprong van 1 minuut en 10 seconden opgebouwd.

Op 55 kilometer van de aankomst, bij de beklimming van de Bemelerberg, werden de koplopers ingehaald. Vrijwel direct daarna ging Bram Schmitz van de Bankgiroloterij ervandoor. De Nederlander kreeg Ivan Basso en Fabio Sacchi - niet de minste - met zich mee. Voor Rabobank betekende dit het moment om aan kop te gaan rijden. Dit had echter niet direct succes want op de Wolfsberg had het trio 50 seconden. Even later werden ze toch nog ingelopen.

De beruchte Eyserbosweg - waar Michael Boogerd al vanaf 1999 elke keer de aanval koos - moest uitsluitsel brengen. Drie renners konden een gaat slaan met de rest; Lance Armstrong, Matthias Kessler en - jawel - Michael Boogerd. Op de Fromberg sloten een aantal renners aan: Davide Rebellin, Francesco Casagrande, Alexandre Vinokourov, Danilo di Luca, Angel Viscioso, Michele Scarponi, Igor Astarloa en Franck Bouyer.

Vinokourov kon zijn zenuwen niet bedwingen en ging er op 5 kilometer vandoor. De renners achter hem keken elkaar aan, maar niemand dacht er maar ook een moment aan om de Kazach terug te gaan halen.

De climax moest worden gevormd op de Cauberg. 15 tellen had Alexandre Vinokourov te verdedigen bij het opgaan van de ohzo beroemde Cauberg. Boogerd probeerde het op 400 meter nog even, maar tevergeefs. Vinokourov kon zijn handen in de lucht hijsen en de overwinning opdragen aan zijn overleden vriend Andrei Kivilev.

Michael Boogerd wist dus de sprint te winnen voor de tweede plaats, maar verklaarde na afloop er "flink de pest in te hebben".

Uitslag 38ste editie Amstel Gold Race
Maastricht - Valkenburg (Cauberg), 250,7 km
Pos.RennerTijd
1Alexandre Vinokourov (Kaz)6.01.03
2Michael Boogerd+ 0.04
3Danilo di Luca (Ita)z.t.
4Davide Rebellin (Ita)z.t.
5Matthias Kessler (Dui)z.t.
6Francesco Casagrande (Ita)+ 0.06
7Michele Scarponi (Ita)z.t.
8Lance Armstrong (VS)+ 0.08
9Angel Vicioso (Spa)+ 0.12
10Igor Astarloa (Spa)+ 0.20
11Sergei Ivanov (Rus) + 0.31
12Gianni Faresin (Spa)z.t.
13Laurent Dufaux (Zwi)+ 0.46
14Oscar Freire (Spa)z.t.
15Erik Zabel (Dui)z.t.
16Michele Bartoli (Ita)z.t.