Etnische spanningen in Aalsmeer

In het Noord-Hollandse Aalsmeer botert het totaal niet tussen twee groepen jongeren; autochtone Aalsmeerders en Marokkaanse jongeren kunnen elkaar niet uitstaan.

De autochtone groep is neo-nazistisch ingesteld: nazi-symbolen zijn gewoon, Marokkaantje jagen is een favoriete tijdsbesteding zeggen ze. Marokkaanse jongeren hebben zich in reaktie hierop gegroepeerd. Zij maken zich bovendien schuldig aan vernieling en geweld.

Autochtone Aalsmeerders zeggen dat de Marokkaanse gemeenschap zich isoleert. Uit onderzoek is gebleken dat de Marokkanen, die vooral wonen in Kudelstaart en Oost, nauwelijks deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

De gemeente Aalsmeer heeft een onderzoek laten instellen naar de haat tussen autochtone- en Marokkaanse jongeren, en neemt de maar liefst 25 aanbevelingen om dit tegen te gaan uit het rapport over.

Volgens één van de onderzoekers zouden de tegenstellingen terug te voeren zijn op de historie van Aalsmeer: Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende het dorp vanwege de zakelijke banden relatief veel NSB-aanhangers. De invloed van die periode zou nog steeds merkbaar zijn.