Wetenschappers breken SARS-gen code

De New York Times meldt dat Canadese wetenschappers er in geslaagd zijn de genetische code van het virus dat er van verdacht wordt "Severe Acute Respiratory Syndrome" (SARS) te veroorzaken te breken.

Speciale computers aan het British Columbia Cancer Agency in Vancouver zijn er zes dagen 24 uur per dag mee bezig geweest het genoom te schikken, en zijn er zondag mee gereed gekomen. Het is volgens de wetenschappers een eerste stap naar de ontwikkeling van een techniek om het virus te kunnen onderzoeken, en daarna kan er misschien een vaccin ontwikkeld worden.

"Het genoom blijkt een compleet nieuw coronavirus te zijn, geheel ongerelateerd aan enig bekend menselijk of dierlijk virus", aldus een wetenschapper van het British Columbia Cancer Agency in Vancouver. Een concurrerend team uit de VS aan de Centres for Disease Control and Prevention zijn tot dezelfde conclusie gekomen. Beide teams zijn het er mee eens dat de verbazingwekkende constructie van het virus het zeer moeilijk maakt na te gaan van welk dier het afkomstig is - als het al van een dier afkomstig is -.

Een woordvoerder van de World Health Organisatie zegt dat de snelheid waarmee het gen zich gerangschikt heeft "ongelooflijk" is. Het virus is uniek: "Het lijkt op geen enkel ander contravirus", zegt Dr. Marra van het Genome Sciences Centre. "Het virus heeft de ongelooflijke hoeveelheid van 29.736 nucleotidenparen", zegt Marra. Normaalgeproken hebben virussen slechts duizenden van deze paren. Bacteriën hebben miljoenen, en het menselijk genoom heeft er meer dan drie miljard.