SP wil nieuwe verkiezingen

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

SP-leider Jan Marijnissen zal vanmiddag in het Kamerdebat over de formatie pleiten voor nieuwe verkiezingen. Hoewel het ongebruikelijk is om drie maal in één jaar naar de stembus te gaan, zit er volgens de SP gezien de huidige situatie niets anders op. CDA en PvdA kunnen niet verder, een voortzetting van het huidige kabinet is ongeloofwaardig en andere coalities of minderheidskabinetten zijn evenmin reële opties, zo meent Marijnissen.

Eerder pleitte FNV-voorzitter Lodewijk De Waal al voor nieuwe verkiezingen. Hij vreest een centrum-rechts kabinet, omdat die 'asociale' bezuinigingsmaatregelen zou treffen.

Op Radio 3 zei politiekcommentator Frits Wester vanmorgen dat hij niet denkt dat er nieuwe verkiezingen zullen komen: ''Er is nu twee-en-een-halve maand geformeerd, maar in het verleden duurde formaties soms wel 9 maanden''. Wester denkt dat er nu twee formateurs komen van CDA en VVD huize die een regeerakkoord zullen schrijven, en daarna kijken welke partij - LPF, D66 of ChristenUnie - daarbij aan wil sluiten. Ook sluit hij een minderheidskabinet zeker niet uit; dat zou het dualisme alleen maar ten goede komen volgens Wester. Een minderheidskabinet van VVD en CDA kan op een groot aantal punten zeker op steun van de CU, D66 en LPF rekenen, waardoor regeren zeker te doen moet zijn.