Sekswinkelier wil geen asielzoekers in zijn zaak

Een eigenaar van een winkel in het Groningse Farmsum weigert nog langer asielzoekers in zijn zaak. Naar eigen zeggen jatten ze zijn zaak regelmatig leeg en heeft hij daar schoon genoeg van.

Het gaat om seksshop De Winkel van de Groninger Willem Fruit. Hij heeft drie plakkaten 'Verboden toegang voor asielzoekers' op zijn winkelramen geplakt. De politie heeft gistermiddag in opdracht van burgemeester Jorritsma de plakkaten van de ramen gehaald, maar Fruit heeft direct weer nieuwe opgehangen.

Fruit ''weet zeker'' dat hij regelmatig bestolen wordt door bewoners van het tijdelijk asielzoekerscentrum op twee hotelboten in het Eemskanaal in Farmsum: "Ik herken dat capuchonvolk van die boten op honderd meter afstand. Ze komen hier alleen maar om te jatten. Ik heb hier zes camera's staan, een paar pikspiegels en ik heb zelf mijn ogen ook niet in mijn zak zitten. Maar toch lukt het dat volk telkens om mij te bestelen."

Fruit zegt dat collega-winkeliers ook veel last hebben van de asielzoekers maar dat niemand zich daar openlijk over durft uit te spreken. ''Laat ik dan maar de gebeten hond zijn en zeggen dat veel winkeliers die asielzoekers 'een retourtje naar hun eigen zandbak' toewensen."

Doordat Fruit de plakkaten weer heeft opgehangen riskeert hij gerechtelijke vervolging wegens discriminatie, zoals vorig jaar winkeliers in het Gelderse Wapenveld ondervonden. "Dat zal me worst wezen", zegt Fruit.

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Delfzijl heeft de politie inmiddels opdracht gegeven op te treden tegen de discriminerende actie van de sekshophopuder: ''Want dit kan voor geen meter'', aldus de ex VVD minister.