VN veroordeelt Noord-Korea niet

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag Noord-Korea niet willen veroordelen wegens het opgestarte Noord-Koreaanse nucleaire programma. De vijftien leden lieten het in New York bij een verklaring waarin ze stellen "bezorgd" te zijn over de ontwikkelingen in het stalinistische land. Het land stapte onder meer uit het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt

China, permanent lid van de V-raad en trouw bondgenoot van Noord-Korea, heeft steeds gezegd dat het elke veroordeling zal tegenhouden en ook Rusland is tegen. De Verenigde Staten willen al weken lang dat de Veiligheidsraad de Noord-Koreaanse nucleaire aspiraties afkeurt.

Noord-Korea is als de dood voor economische sancties als het door de VN veroordeeld wordt. Een besluit daartoe van de Veiligheidsraad zal het land dan ook opvatten als een "oorlogsverklaring", zo liet het eerder weten. De hoogste baas van de VN, Kofi Annan, wil dat de VS en Noord-Korea met elkaar om de tafel gaan zitten om de kwestie uit te praten. China is daar ook voorstander van.