VS: Iran, SyriŽ en Noord-Korea moeten oppassen

''Iran, SyriŽ en Noord-Korea moeten goede lessen trekken uit Irak'', zo zei vandaag de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken John Bolton. Volgens de VS hebben of verspreiden deze landen net als Irak massavernietigingswapens.

Bolton sprak vandaag in Rome, waar hij zei dat dergelijke activiteiten ,,niet in hun nationale belang'' zijn. Volgens de onderminister liggen er nu ,,mooie kansen'' voor vrede in het Midden-Oosten. Hij wees erop dat het streven van de VS erop gericht is ,,vreedzaam'' de productie van massavernietigingswapens in de wereld te beŽindigen.

Hij richtte zijn pijlen direct op SyriŽ: ,,SyriŽ is een goed voorbeeld waarvan ik hoop dat het niet langer streeft naar een chemisch en biologische wapenprogramma.''

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld beschuldigde onlangs SyriŽ er van militair materiaal door te laten voor buurland Irak. Vandaag zei Rumsfeld weer dat SyriŽ ,,militaire assistentie'' blijft verlenen aan Irak. Bovendien zou het land gevluchte politiek functionarissen uit Irak hebben opgevangen.