Irakezen tonen martelkamers in Basra

Irak In een gevangenis in Basra blijken martelkamers te zijn gevestigd:

In Basra hebben Irakezen aan journalisten martelkamers laten zien in een gevangenis, waar gedetineerden volgens hen jarenlang zijn gemarteld door Saddams geheime politie.

Irakezen vertelden aan de journalisten dat zij daar werden geslagen, verminkt, met elektroshocks bewerkt en in chemische baden werden ondergedompeld. De gevangenis was ondergebracht in een wit gebouw, bekend als de "Witte Leeuw". Wie achter de muren van deze gevangenis verdween zag je meestal niet meer terug, zeggen de inwoners van Basra.

Met honderden tegelijk kwamen inwoners van Basra vandaag kijken in het gebouw. Familieleden van vermiste gevangenen bekeken de lijsten met namen en vingerafdrukken die tussen de half ingestorte muren lagen.

Verslaggevers werden meegenomen naar een stenen plaats achter de gevangenis, waar een rij cellen staat. In die cellen, ter grootte van een huiskamer met één klein raampje, werden honderden mannen tegelijk vastgehouden. Andere cellen waren speciaal bestemd voor vrouwen en kinderen zo vertelde een Irakees.

Tussen de cellen bevond zich een soort kooi van draad. Daar werden gevangenen door bewakers tegen het draad gedrukt en voor de ogen van andere gevangenen met hete ijzers bewerkt of met kokend water overgoten, zo meldde een Irakees aan de journalisten.