VS: Regime Saddam bijna uitgeschakeld

Irak De dagen van het regime van Saddam lijken bijna te zijn geteld:

De Amerikaanse strijdkrachten zeggen dat het regime van de Iraakse president Saddam Hussein niet langer de macht is in Bagdad. "De hoofdstad is nu toegevoegd aan de lijst van plaatsen waar het regime de controle heeft verloren", aldus brigade-generaal Vincent Brooks.

De VS waarschuwen wel voor teveel optimisme. De binnenstad van Bagdad blijft gevaarlijk gebied waar nog steeds verzetshaarden zijn en strijd wordt geleverd.

Over de plunderingen van de uitgelaten inwoners van Bagdad en Basra zei Brooks dat de VS verwachten dat de situatie langzaam maar zeker zal kalmeren: ''De mensen verheugen zich over hun bevrijding en daarbij komt een hoop energie vrij''.

Op de diverse nieuwszenders zijn nu beelden te zien van een uitzinnige menigte Irakezen in Bagdad die portretten van Saddam Hussein te lijf gaan. Duizenden juichende Irakezen begroeten Amerikaanse militairen. Ze scanderen leuzen tegen Saddam Hussein.

De VS gaat haar troepen in Bagdad snel versterken: het aantal soldaten zal de komende twee dagen worden verdubbeld. Mariniers rukken nu al zonder veel tegenstand blok voor blok op in Saddam City, een wijk met twee tot drie miljoen inwoners. Vanuit het zuiden van de stad worden wel gevechten gemeld. Ook bij een brug bij het belangrijkste paleis van Saddam Hussein wordt strijd geleverd.