KNVB: FC Twente kan nog jaren vooruit

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

FC Twente zal voorlopig nog niet uit het betaalde voetbal gezet worden. De club uit Enschede verkeert in moeilijkheden en de belastingdienst liet gisteren weten dat ze het faillissement van de club heeft aangevraagd bij de rechter. Als de rechter dit ook daadwerkelijk doet, hoeft FC Twente niet onmiddellijk te stoppen met voetballen. "'Pas als het faillissement onvermijdelijk is, wordt het een ander verhaal", liet KNVB-directeur Henk Kesler weten.

De club had de KNVB laten weten in de problemen te zitten. Voor de voetbalbond was deze situatie dus geen verrasing. "FC Twente is een nette club die de inhoudelijke kant van het probleem al veel eerder bij ons gemeld heeft", zei Kesler.

Als de club failliet wordt verklaard, dan zijn er nog mogelijkheden om in beroep te gaan. Als dat niet goed gaat, kan de club nog doorgaan tot de Hoge Raad. Dat is uiteindelijk het hoogste rechtscollege van Nederland. "Maar zoiets kan jaren duren. Het is dus allemaal niet zo spectaculair als het lijkt. Ik schrik niet zo gauw als ik het woord faillissement hoor", aldus Kesler.

Als de salarissen van spelers en personeel nog betaald worden, kan de club gewoon doorgaan. Om dat op korte termijn te realiseren hebben de gemeente Enschede en de investeringsmaatschappij Reggeborgh van bouwbedrijf Wessels elk een lening van 500.000 euro toegezegd. Daar moet dan voor het huidige seizoen nog eens 500.000 euro bijkomen, waarvoor FC Twente binnenkort een aantal sponsors wil benaderen.

Of de club in het seizoen 2003-2004 kan spelen is nog maar de vraag. Kesler: "De club hoeft voorlopig niet bang te zijn voor sancties van de KNVB. Maar of FC Twente voor volgend seizoen een licentie krijgt, is wel een grote vraag. We hebben aangekondigd dat we naar al die aanvragen kritischer gaan kijken, dus ook naar die van Twente. De club heeft inmiddels zoals het hoorde voor 1 maart allerlei stukken ingestuurd. Op basis daarvan beoordeelt de licentiecommissie de aanvraag."

Medio april zal de beslissing vallen van de KNVB of FC Twente volgend jaar een licentie krijgt.