Minister al-Sahaf wordt ware mediaheld

Irak Minister al-Sahaf ontopt zich als de clown van de oorlog, waarin eigenlijk geen plaats is voor grappen en grollen, gezien de bloederige taferelen:

De Iraakse minister van Informatie, Mohammed Saeed al-Sahaf (ook wel als al-Sahhaf gespeld) is zolangzamerhand een van de bekendste Irakezen geworden. Dagelijks houdt hij persconferenties waarin hij de situatie in Irak aan de journalisten uitlegt.

In Arabische landen is hij al een ware mediaheld. Niet door de gedegen informatie die de minister geeft, maar omdat al-Sahaf een sport lijkt te maken van het verzinnen van belachelijke scheldwoorden voor de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair. Daarbij gebruikt hij een dergelijk groot arsenaal aan scheldwoorden, dat menig Arabische kijker in zijn woordenboek moet zoeken naar de betekenis er van.

Maar ook in de rest van de wereld werkt al-Sahaf aan zijn media -clown- status. Zo vertelde hij gisteren staalhard, met de zwarte rook van in brand gestoken oliegreppels en het geluid van bombardementen op de achtergrond, dat de Amerikanen niet eens in de buurt waren en dat de stad nog veilig en rustig was.

Op het Fok!forum opperde onlangs iemand het idee om een fanclub voor de man in het leven te roepen. Enige voorzichtigheid is daarbij wel geboden, want al-Sahaf maakt wel degelijk deel uit van Saddams bloedige regime. De 63-jarige minister was ambassadeur in India, Italië en bij de Verenigde Naties. Daarna was hij bijna tien jaar de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken.

Zo goed als al-Sahaf met president Saddam Hussein kon opschieten, zo slecht ging dat met diens zoon Uday. Saddam ontsloeg al-Sahaf in 2001 als minister van Buitenlandse Zaken toen een krant van Uday hem bekritiseerde. Daarna gaf Hussein hem de leiding over het ministerie van Informatie. Al-Sahaf verbood vervolgens meteen de krant van Uday een paar weken.

Ook de photoshoppers weten inmiddels wel raad met Al-Sahaf; ex-TROS DJ Patrick Kicken leefde zich bijvoorbeeld uit op een screenshot die we gisteren bij een nieuwsbericht plaatsten.
-

Overigens liet al-Sahaf zich ook vanochtend weer uit over de situatie in Bagdad: ''De Amerikanen zullen verbranden in hun tanks, ze zullen allemaal worden verslagen" zei hij op een geïmproviseerde persconferentie voor hotel Palestine, waar zich kort daarvoor een explosie had voorgedaan.