Stekelenburg: PvdA mogelijk uit coalitie onderhandelingen

Eén van de meest prominente PvdA'ers, Johan Stekelenburg, vindt dat zijn partij wellicht uit de coalitie-onderhandelingen met het CDA moet stappen. Wanneer uit de doorrekeningen van het Centraal Plan Bureau blijkt dat het nieuwe kabinet nog meer moet bezuinigen dan aangekondigd, dan zou die stap zeker overwogen moeten worden.

Volgens Stekelenburg is het akkoord zoals het er nu ligt ''zeer broos''. Vooral het feit dat het CDA in 2007 het begrotingstekort weggewerkt wil hebben, noemt hij een ,,idioot plan''. Het CDA wil in de komende vier jaar 14,5 miljard euro bezuinigen of lastenverzwaringen doorvoeren om in 2007 het begrotingstekort weggewerkt te hebben. De PvdA-onderhandelaars hebben hiermee ingestemd.

Stekelenburg vindt dat het CDA ook een te starre houding vertoont in de formatiebesprekingen. Als dat zo blijft moet de PvdA er op een gegeven moment de brui aangeven meent hij.

Johan Stekelenburg is burgemeester van Tilburg en PvdA vice-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Ook was hij samen met Job Cohen de voornaamste kandidaat om premier te worden namens de PvdA.