Bagdad nu geheel omsingeld

Irak De omsingeling met Amerikaanse troepen van Bagdad is gereed:

Het Amerikaanse leger heeft de Irakese hoofdstad Bagdad nu compleet omsingeld. Dat meldt CNN op basis van bronnen binnen de legerleiding. De stad is afgegrendeld om te voorkomen dat het Irakese leger versterkingen van buiten Bagdad aanvoert.

Vannacht klonken er weer explosies en artillerievuur ten zuiden van Bagdad. Ook in het centrum deed een enkele ontploffing zich voor. Eerder in de nacht waren hier twee ongewoon zware explosies te horen.

Op het oosten van Bagdad worden momenteel zware artilleriebeschietingen uitgevoerd. Granaten zouden neerkomen bij het hoofdkantoor van het Iraakse Olympische Comité van Uday, de oudste zoon van Saddam Hussein. Vanuit de woonwijk Zanouyeh wordt ook teruggeschoten met luchtafweergeschut en kanonnen.

Op het veroverde Saddam International Airport zijn nu 7.000 Amerikanen gelegerd. De door de hevige bombardementen vernielde landingsbanen worden gerepareerd om het invliegen van versterkingen mogelijk te maken.

De laatste twee dagen zijn er bij de gevechten in en rond Bagdad zo'n 2000 Irakezen omgekomen meldden de Amerikanen. Bagdad meldt op haar beurt 16 VS-tanks te hebben vernietigd, waarbij 50 doden vielen. Dat bericht wordt niet door de VS onderschreven.