''VS willen olievelden Irak overnemen''

IrakPizza_Shooter had ons via de newssubmit te melden dat het Amerikaanse minsterie van Defensie van plan is om direct na de oorlog de olievelden in Irak over te nemen.


Volgens The Washington Post zou de ex-baas van de Amerikaanse tak van Shell, Philip J. Caroll, daarvoor in aanmerking komen. De krant zegt zich te baseren op bronnen binnen de Amerikaanse olie-industrie.

De Financial Times zegt echter dat de VS nog wel overwegen een moslim aan te stellen als tijdelijk oliebeheerder. Bijvoorbeeld Chabik Khelil, de Algerijnse minister van oliezaken of Hassan Marican van het Indonesische olieconcern Petronas.

De krant wijst er wel op dat de aanstelling van een buitenlandse moslim twijfelachtig is, gezien de omvangrijke antioorlogs-sentimenten in de Arabische en moslimwereld. Moslims zouden namelijk niet graag gezien worden als iemand die naar de pijpen van de Amerikanen danst, aldus de zakenkrant.

Rusland, Frankrijk, Duitsland en andere leden van de Veiligheidsraad willen dat de VN medezeggenschap behouden, waarbij de Irakezen wordt gegarandeerd dat zij eigenaar zijn en blijven van hun olie. De Russen en de Fransen hebben bovendien zelf commerciële belangen in de Iraakse olie-industrie die ze niet graag kwijt raken.

Het Witte Huis zegt trouwens dat het de Amerikanen er niet om gaat geld te verdienen met Iraakse olie, maar dat alle opbrengsten ten goede komen van het Iraakse volk!