School mag 'racistische kledij' weren

Een katholieke scholengemeenschap in de Haarlemmermeer mag 'racistische kleding' verbieden. Het gaat daarbij om kleding die gedragen wordt om rechts-extremistische sympathiŽn uit te dragen; zwarte legerlaarzen in combinatie met een spijkerbroek en gemillimeterd haar, of kleding van het merk Lonsdale. De school besloot tot het verbod omdat een groepje jongens met die kleding allochtone jongeren op school provoceerde.

Door het rechts-extremistische gedachtegoed van de jongeren, door medeleerlingen nazi's genoemd, ontstonden grote spanningen en gewelddadigheden op de school, van wie een deel van de leerlingen van allochtone afkomst is. Dat leidde tot tientallen telefoontjes van ouders die verontrust waren omdat hun zoon of dochter niet meer naar school durfde.

Een rechtbank in Haarlem vindt dat de betrokken jongens met hun kleding en rechts-extremistische uitingen allochtone leerlingen hebben geprovoceerd. De rechtbank stelt ook dat het een ''feit van algemene bekendheid is'' dat de kledij en haardracht van de groep een ''dreigend effect'' heeft. Daarom mag de school maatregelen nemen.

Schorsing terugdraaien

De school, een vbo met 900 leerlingen, beet wel in het stof met de schorsing van een 16-jarige leerling uit Aalsmeer die weigerde de kleding uit te trekken. Het vbo wilde namelijk de onrust sussen door de bewuste leerlingen te verplichten een convenant te ondertekenen waarin ze moesten beloven ''geen provocerend gedrag te vertonen noch provocerende kleding te dragen''. De Aalsmeerse jongen weigerde als enige van het groepje zijn handtekening te zetten. Daarop schorste de school de jongen, die in zijn examenjaar zit.

De vader van de leerling, die het overigens niet met zijn extreem-rechtse standpunten eens is, besloot hierna een kort geding aan te spannen tegen de school. De rechter stelt dat de school niet aan ťťn bepaald groepje kledingeisen kan opleggen. Dan moet de school die kledingeisen regelen via een algemeen geldend voorschrift. De jongen moet dan ook per meteen weer worden toegelaten tot de school.

De school is veroordeeld tot de proceskosten.