McDonald's bouwt een 'groen' restaurant in Middelburg

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een milieuvriendelijk gebakken hamburgertje eten? Bij McDonald's kan dat misschien binnenkort. De hamburgerketen wil in het Zeeuwse Middelburg een restaurant bouwen dat de energie geheel zelf opwekt op een milieuvriendelijke manier. De stroom voor de frituurpannen komt van een windmolen. Waterstofgas dient voor de windstille periodes. Ook gebruikte frituurolie krijgt een nuttige toepassing.

De Amerikaanse keten doet al veel moeite om milieuvriendelijk bezig te zijn. Zo hebben ze een uitgebreid recyclingsysteem voor de verwerking van het vele afval van het restaurant.

'Maatschappelijk ondernemen', dat is de drijfveer van de hamburgerbakker. Er moet daarom meer duurzame energie worden gebruikt, heeft het bedrijf zich voorgenomen. Bij een tiental vestigingen zijn windturbines neergezet en zonnecellen op het dak gelegd. Van de energie die de Nederlandse McDonald's restaurants gebruiken, is nu inmiddels zo'n zeven procent 'groen'.

Voor de bouw van het nieuwe duurzame restaurant heeft McDonalds de Nederlandse vestiging van Altran, een Frans consultantbedrijf, in de arm genomen. Deze werkte de afgelopen twee jaar aan het basisconcept.

Het nieuwe restaurant krijgt zonnecellen op het dak en krijgt een flinke windturbine met wieken van veertig meter naast zich. De vestiging in Middelburg was al toe aan een renovatiebeurt. Bovendien staat er langs de A58, op een kleine kilometer afstand van het restaurant, al een oude windturbine. Die kan worden vervangen door een grotere en modernere.

Het restaurant moet begin volgend jaar open gaan.