Zendamateur legt contact met B-52 piloot

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Brabantse Bladel heeft een lid van de Kempische Amateur Radioclub contact weten te leggen met een B-52 bommenwerper piloot. De piloot noemde zich 'Gary' uit de USA, Alaska. Hij werd getraceerd door zendamateur Bert Plaum op een frequentie die normaal gesproken alleen door radioamateurs wordt gebruikt.

Plaum gaf zich bloot met zijn call PI4KAR en de piloot bevestigde het contact. ''Een rare gewaarwording. Ik heb zijn doel gevraagd maar daar bleef hij overheen praten. Hij wilde natuurlijk ook niet zeggen van welke eenheid hij was en of hij manschappen aan boord had. Ik heb nog even gevraagd wat voor antenne hij gebruikte. Je wilt toch weten waar ze dat ding monteren. Vreemd, je hoort gewoon het brullen van de motor op de achtergrond en dan wordt het stil. Een half uur later had ik contact met Bagdad en je hoorde de mortieren inslaan'', aldus Plaum.

In principe communiceren de piloten van de bommenwerpers op de frequentie 11.175 USB. Kennelijk wijken ze hier in verband met de oorlog af en toe vanaf. Plaum beschikt over dezelfde apparatuur als de mariniers die in de Iraakse woestijn zitten. Een portofoon met Global Positioning System met daaraan een baken gekoppeld. Zo weten de militairen exact welke manschappen zich waar bevinden. Gebruik van dergelijke apparatuur is alleen toegestaan als je daartoe gemachtigd bent. Plaum heeft zo'n vergunning op zak.

-
Relevant: Een reportage van Netwerk van gisteren, over radioamateurs die naar 'oorlogssignalen' luisteren.