Irakezen misleiden de geallieerden

IrakHet Irakese leger past allerlei trucs toe om de geallieerde opmars te kunnen stoppen:

Saddam Hussein gebruikt slimme guerrillatactieken om de opmars van de Amerikaans/Britse troepen te stuiten. Zo laat hij zijn elitetroepen in burgerkledij vechten, worden Amerikaanse troepen beetgenomen door geveinsde overgaves en gebruikt hij burgers als menselijk schild.

Saddams strategie lijkt bedoeld om de geallieerde troepen (te) ver te laten oprukken, om dan vanuit de achterhoede aan te kunnen vallen. Gisteren lukte het Iraakse troepen om bij An Nasiriyah de Amerikanen tot tweemaal toe te misleiden door te doen alsof ze zich overgaven of de Amerikanen toe te juichen. Een Iraakse eenheid gaf zich over, maar toen de Amerikaanse mariniers dichterbij kwamen, werd het vuur op hen geopend. Tien Amerikanen kwamen daarbij om het leven en zo'n 40 raakten gewond.

Volgens de Amerikanen en Britten zijn er ook aanwijzingen dat er burgers worden gebruikt als menselijk schild. Het Irakese leger weet dat de coalitietroepen dan niet schieten. Ongecoördineerde groepjes soldaten vechten vanuit huizen waar zich ook burgers ophouden.

Eenheden van Saddams speciale veiligheidstroepen en de Fedayeen zouden bij het hardnekkige verzet betrokken zijn. De Fedayeen-militie vormt de paramilitaire vleugel van de regerende Baath-partij. Zij zijn getraind in guerrilla-oorlogsvoering en staan onder bevel van Saddams oudste zoon Odai. De afgelopen jaren zouden zij door het regime ingezet zijn om interne vijanden uit te schakelen. Zij worden nu gebruikt om het verzet levendig te houden en overlopers tegen te houden.