AEL vindt vlagverbranding prima initiatief

GTV, j0han, jopiek, mazaru en Ray-Stone hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arabisch-Europese Liga (AEL) moedigt het juist aan dat anti-oorlogsdemonstranten de Amerikaanse, Britse of Israëlische vlag verbranden. Dat heeft de Belgische voorman Dyab Abou Jahjah gisteren tijdens een bijeenkomst van de Internationale Socialisten in Amsterdam gezegd. Abou Jahjah vindt het verbranden van vlaggen geen probleem omdat hiermee ''het symbool van de agressor wordt aangevallen''.

Afgelopen donderdagavond werden vijf aanhangers van van de AEL aangehouden bij een vredesdemonstratie in Den Haag omdat ze de Israëlische vlag in brand staken. Onder hen was AEL bestuurlid Nabil Marmouch. Het vijftal werd korte tijd later weer vrijgelaten.

Abou Jahjah wil geen aansluiting met de vredesbeweging en de anti-globalisten: "Wij roepen ze op zich aan te sluiten bij ons. Wij roepen ze op zich aan te sluiten bij de volkeren in de derde wereld. Dat zijn de 'echte antiglobalisten."

Net als de linkerkant van de vredesbeweging keert de AEL zich tegen de Amerikaanse regering. Volgens Abou Jahjah is iemand als Saddam Hussein in vergelijking met Bush bijna onschuldig. ''Saddam is een probleem voor Irak, maar Bush is een probleem voor de wereld."

Eerder deze week verklaarde op Radio 1 de Nederlandse leider van de AEL, Jamil Jawad, dat het verbranden van vlaggen volgens hem geen misdaad is.
Een jurist noemde het verbranden van een landsvlag overigens wel degelijk in strijd met de openbare orde en gezag.