VS boos op beelden van Al-Jazeera

IrakDe VS is niet te spreken over de beelden die al Jazeera gisteren uitzond, zo liet AnTjUh ons via de newssubmit weten.

Amerika heeft boos gereageerd op het tonen van beelden van de lijken van verminkte Amerikaanse militairen en beelden van vijf Amerikaanse krijgsgevangenen, die de televisiezender al-Jazeera heeft vertoond. Onder de krijsgevangenen was ook een vrouw. Twee van hen waren zichtbaar gewond. Alle vijf maakten tijdens de ''live'' ondervraging een doodsbange indruk.

De vijf zouden deeluitmaken van een onderhoudsploeg (monteurs) van het Amerikaanse leger die achter de frontlinie aanreed. Waarschijnlijk hebben zij een verkeerde afslag genomen waarna een aantal van hen door Irakezen werd gedood en anderen gevangen genomen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld waarschuwde Irak de gevangenen waardig te behandelen. Hij noemt het tonen van de beelden een overtreding van de Conventie van Genève. Hij zei dat fotograferen en het ondervragen van mensen die tijdens gevechten gevangen zijn genomen door de media verboden is.