Saddam Hussein dreigt met wereldoorlog

mazaru had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een wereldoorlog ligt in het verschiet, zo heeft de Iraakse president Saddam Hussein zondag laten weten. "Overal op de wereld waar er lucht, land en water is, kan de strijd worden uitgevochten, " aldus de dictator in een reactie op de top tussen de Britse premier Blair, de Spaanse premier Aznar en de Amerikaanse president Bush.

Volgens Saddam bezit Irak geen massavernietigingswapens. De leider houdt ook zo vlak voor het uitbreken van een oorlog tegen zijn land nog wel van een grapje: "Geef ons de tijd en de benodigde middelen en we maken ieder wapen dat zij willen. En dan nodigen we ze uit om ze te komen te vernietigen."

Irak is zaterdag ingedeeld in vier militaire gebieden, die elk vallen onder één commandant. Zij moeten de stabiliteit en veiligheid in hun gebied handhaven. Ondanks de voorbereiding op een oorlog blijft Irak echter nog wel samenwerken met de VN-inspecteurs om militair ingrijpen te voorkomen. Vandaag zijn er wederom al-Samoed-raketten vernietigd. Ook zijn Hans Blix, de leider van de wapeninspectieteams, en Mohamed ElBaradei, de directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, uitgenodigd in Bagdad. Zij reageren morgen op die uitnodiging.