Voor de allerlaatste keer met de pont...

Vanmiddag heeft koningin Beatrix de nieuwe Westerscheldetunnel geopend. Daarmee komt er een einde aan een veerdiens tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid Beveland en één tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren. De opening van de tunnel is dus meteen ook een afscheid van de veerpont, die vanaf morgen niet meer vaart. Voor veel Zeeuwen een groot gemis. PVP omschreef het gevoel bij de pont.


quote:
Hier een berichtje van een treurige zeeuw. Helaas komt na morgen de verbinding d.m.v. de veerponten tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid Beveland in het zuiden van Zeeland te vervallen. Zelf heb ik daar ongeveer 4 jaar gewerkt in de cafetaria, en ging ik ook elke week 2 keer mee over om naar station Kruiningen mijn trein in de richting van Eindhoven te nemen waar ik op school zit. Vanmiddag om 15:00 zal onze Koningin de tunnel openen die in het midden van de eilanden ligt. Voor veel mensen komt helaas een eind aan iets wat ze jarenlang gekoesterd hebben. Toeristen, vrachtwagenchauffeurs, scholieren, etc.. Iedereen had het reuze naar zijn zin op de pont. Voor scholieren bijvoorbeeld die in zeeuws vlaanderen wonen, was het een ideale verbinding die hun vrij snel tot in Goed bracht. Nu veel van hen door de tunnel moeten met de bus komt er een einde aan deze snelle verbinding omdat zij veel vaker zullen moeten overstappen, en het valt nog maar te bezien of dit allemaal goed gaat aansluiten.

Zelf ga ik vanmiddag voor de allerlaatste keer met de scooter richting het veer. Na vandaag kan ik namelijk niet meer naar de overkant op mijn scooter. Door de tunnel, dat mag niet! En bij Vlissingen-Breskens gaat nog wel een voet/fiets-veer, maar dan zou ik eerst 80 km om moeten rijden. Voor (brom)fietsers is er nu dus geen alternatief.

En op zo'n laatste dag moet er natuurlijk ook gebruik gemaakt worden van de cafetaria op de boot. Daar zijn vandaag waarschijnlijk de legendarische broodjes kroket en kommen erwtensoep niet aan te slepen. Hier ga ik dus nog even afscheid nemen van de pont.

Waarschijnlijk kan de rest van nederland zich niet voorstellen waarom wij (Zeeuws-Vlamingen) deze ponten zo graag zouden houden. Maar het hoort gewoon bij het gevoel van Zeeland. Dat is even wat ik kwijt wilde

Een Rouwende Zeeuw