[UPDATE] Servische premier komt om bij aanslag

VTec555, Tagnar, El_Diablo, Roel_Jewel, Pingguest, yakuza, Kay, Mischa, novah, wildhagen, Michel van Bergen, DjooWeY en Farzin hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 50-jarige Servische premier Zoran Djindic is vermoord. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De daders zijn op dit moment nog onbekend. Ook de Servische politie heeft het bericht inmiddels bevestigd.

Bij het betreden van het regeringsgebouw in Belgrado werden meerdere schoten op hem afgevuurd. Nadat artsen een spoedoperatie hadden uitgevoerd, werd aanvankelijk bekendgemaakt dat het levensgevaar was geweken, maar korte tijd later maakte het ziekenhuis in de Servische hoofdstad Belgrado Djindjic' overlijden bekend.

De regering in Servië wil nu de noodtoestand uitroepen. Het parlement moet daar nog toestemming voor geven.

Bij de aanslag op Djindjic, die sinds 2001 premier was, zijn volgens de Servische staatstelevisie twee lijfwachten van Djindjic gewondgeraakt. De nieuwszender B92 meldde dat de politie kort na de aanslag drie mannen heeft aangehouden in verband met de aanslag. Het is nog niet bekend of daar de persoon of personen bij zijn die de schoten zouden hebben afgevuurd.

Overigens was het niet de eerste keer dat er een aanslag op de premier gedaan is. Vorige maand was Djindjic waarschijnlijk ook al het doelwit van een aanslag. Op 21 februari slaagde zijn chauffeur er op weg naar het vliegveld ternauwernood in een vrachtwagen te ontwijken die zich totaal onverwacht in de baan van de auto van de regeringsleider begaf. Bewijs dat het om een aanslag ging, is er niet.

Vier jaar geleden werd de Servische oppositiepoliticus Vuk Draskovic ook bijna het slachtoffer van een 'auto-ongeval'. Toen kwamen vier mensen om, maar Draskovic bracht het er levend af.