Algerijnen wegens beramen aanslag veroordeeld

In Duitsland zijn vandaag voor de rechtbank in Frankfurt vier Algerijnen veroordeeld tot 12 jaar cel, wegens het beramen van een aanslag in het Franse Straatsburg. Tijdens het proces werd niet exact duidelijk wat het doel van de terroristen was; de openbaar aanklager zei dat de verdachten een bom wilden laten ontploffen tijdens de drukke kerstmarkt in Straatsburg. De Algerijnen hebben echter zelf altijd volgehouden dat het doel een lege synagoge was.

De rechtbank in Frankfurt achtte niet bewzen dat de vier Fransen van Algerijnse afkomst (Salim Boukhari, Fouahad Sabour, Djillali Benali en Lamine Maroni) lid waren van al-Qaeda. De aanklacht wegens lidmaatschap van een terroristische groepering werd al eerder ingetrokken. De veroordeelden zijn tussen de 26 en 37 jaar.

Volgens de rechter wilden de Algerijnen het zenuwcentrum treffen van een vrije, westerse, beschaafde gemeenschap. Hij zei dat de mannen een training hebben gehad in Afghanistan en dat ze Frankrijk wilden straffen voor steun aan de Algerijnse regering. (Algerije werd in 1962 onafhankelijk van Frankrijk; sindsdien verloopt de relatie tussen beide landen moeizaam.)

Door het proces is Duitsland opnieuw afgeschilderd als een centrum van moslimextremisten in Europa. Drie van de vliegtuigkapers van 11 september woonden en studeerden jaren in Hamburg.