Nederlandse Irakezen tegen anti-oorlog demonstraties

De leiders van de Iraakse oppositie in Nederland hebben zaterdagavond felle kritiek geuit op de recente vredesdemonstratie in Amsterdam. Ze deden dit op een bijeenkomst die was georganiseerd door het IKV en door de humanistische ontwikkelingsorganisatie Hivos. Op één communiste na, keerden alle Irakezen die zaterdag in Amsterdam aan het woord kwamen zich tegen een nieuwe demonstratie.

Op 22 maart wordt er weer een grote anti-oorlogs demonstratie gehouden. ''Als de demonstratie zich niet helder tegen Saddam Hussein uitspreekt, dan misbruikt Saddam dat'', zo zei Faisal Nasser van het Iraaks Platform. Volgens de Iraakse televisie hadden op 15 februari al de miljoenen mensen die in de hele wereld demonstreerden, dat voor Saddam gedaan. Hussein gebruikte de demonstranten niet om de oorlog van Amerika tegen Irak te voorkomen, maar om zijn eigen oorlog tegen het Iraakse volk te kunnen voortzetten, aldus A. Al Taher, lid van het Iraakse Nationaal Congres.

Emad Rashed, landelijk voorzitter van de Koerdische vereniging Midia hekelde de bekrompen opvatting van vooral links Nederland, waar volgens hem het anti-Amerikanisme overheerst en geen rekening wordt gehouden met het lijden van het Iraakse volk, vooral de Koerden en sjiieten. ''Er wordt niet gekeken met de ogen van de Irakezen. De doorslag geeft dat slachtoffers zullen vallen door de bombardementen. Maar elke dag dat het regime er langer zit, vallen méér slachtoffers! Die ellende raakt iedere Irakees. Dagelijks worden mensen gedeporteerd.''

Rashed begrijpt niet wat de merkwaardige coalitie van progressieve Europeanen en islamitische fundamentalisten bezield, dat ze elkaar gevonden hebben in een verblind te hoop lopen tegen Amerika, tegen Bush. Dat heeft volgens hem niets te maken met het Irakese volk of met het Midden-Oosten. Deze oorlog plaatsen in het licht van de tegenstelling tussen de islam en het Westen is 'politieke propaganda', vindt Rashed, zelf sjiitische moslim.

Saskia Couwenberg van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog zei dat bij de volgende demonstratie het anti-Saddam-standpunt duidelijker naar voren zal komen.