Theorie herzien door nieuwe beelden Jupiter

De NASA heeft nieuwe scherpe beelden van de planeet Jupiter gepubliceerd, gemaakt door het ruimtevaartuig Cassini. De nieuwe beelden hebben een eerdere veronderstelling een andere wending gegeven. Cassini werd in oktober 1997 gelanceerd in een missie naar Saturnus, waarbij deze op een afstand van negen miljoen kilometer langs Jupiter zou vliegen.


De beelden worden geanalyseerd door wetenschappers aan de Astronomie afdeling van de Queen Mary Universiteit in Londen.


Op onderstaande foto is in de rechteronderhoek de maan Ganymede te zien.



Het nieuwe bewijsmateriaal wat in het magazine Science is gepubliceerd, herziet de voorheen aangenomen theorie omtrent de donkere en lichtere banden die op het oppervlak te zien zijn.

Men veronderstelde dat de lichtere regionen gebieden zijn waar de atmosfeer opstijgt, en in de donkere banden de lucht neerdaalt.

De nieuwe beelden van Cassini suggereren dat niets minder waar is: De lucht stijgt juist in de donkere banden op, en daalt in de lichtere regionen.

In juli 2004 zal Cassini de bestemming Saturnus bereiken, waar ESA's Huygens sonde met een parachute in de atmosfeer van de maan Titan, waar mogelijk bacterieel leven aanwezig is, af zal dalen.