Grote zoekactie naar bin Laden

Amerikaanse soldaten zijn bij de Afghaanse stad Barikot een grote zoekactie gestart naar terroristenleider Osama bin Laden en andere al-Qaeda-aanhangers. Ongeveer honderd soldaten zijn hiertoe naar Barikot getrokken.

De zoekactie volgt na informatie die is gekomen van de twee onlangs opgepakte terroristen Khalid Sjeik Mohammed en Mustafa Ahmed al-Hawsawi. Uit gevonden documenten leidden de Pakistani af dat Osama bin Laden zich in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan verbergt.

Ook langs de Afghaans-Iraanse grens wordt intensief gezocht naar bin Laden en zijn vervanger Ayman al-Zawahiri. In Pakistan speuren zeker 70.000 Pakistaanse troepen, met hulp van de CIA en de FBI, naar al-Qaeda-leden. In Afghanistan zijn zeker 8000 Amerikaanse soldaten op zoek.

Egyptenaar verraadde Sjeik Mohammed

Een van de terroristen die de informatie over bin Laden heeft gegeven, Khalid Sjeik Mohammed, kon op 1 maart in Pakistan worden aangehouden op basis van inlichtingen van een Egyptenaar.

Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek meldt vandaag dat Sjeik Mohammed in de stad Rawalpindi mede kon worden opgepakt dankzij de ,,hebzucht van een islamitische Egyptenaar''. De Egyptenaar kreeg voor zijn diensten een premie van 25 miljoen dollar. Oók op het hoofd van Osama bin Laden staat een FBI premie van 25 miljoen dollar, aangevuld met 2 miljoen extra van de Amerikaanse luchtvaart.

Sjeik Mohammed geldt als een van de bedenkers van de aanslagen van 11 september. Newsweek meldt dat uit notities van inlichtingendiensten blijkt dat het kopstuk van al-Qaeda nieuwe aanslagen op doelen in de Verenigde Staten voorbereidde. Het zou onder meer gaan om het opblazen van bruggen en elektriciteitcentrales.