Blix: 'Irak werkt af en toe goed mee'

Irak heeft zich in de afgelopen maanden af en toe gehouden aan de afspraken over de inspecties. Dat heeft het hoofd van de inspecteurs, Hans Blix, zojuist gezegd voor de Veiligheidsraad. Het land heeft niet onmiddellijk meegewerkt maar hoewel er momenteel een stagnatie plaatsvindt van het vernietigen van de Al-Samoed-raketten, werkt Irak wel steeds beter mee. De initiatieven die door het land worden genomen om vragen te beantwoorden zijn vebeterd.

Volgens Blix zou Irak nog meer info kunnen leveren over verboden wapens. Hij noemde dat momenteel nog 'teleurstellend'. Wel kunnen de inspecteurs nu Iraakse wetenschappers ondervragen zonder dat er mensen van het Iraakse regime bijzitten. Omdat dit nogal moeilijk is te organiseren gaat Unmovic de wetenschappers mogelijk buiten Irak ondervragen.

Over de berichten dat er vrachtwagens met verboden wapens door Irak zouden worden gereden zei Blix dat de inspecteurs deze niet hebben aangetroffen. Wel zijn er containers aangetroffen waarin deze zouden hebben kunnen zitten. Er zijn geen ondergrondse activiteiten aangetroffen en er zijn ook geen aanwijzingen voor een nucleair programma. Inmiddels zijn er 141 locaties onderzocht, waarvan 21 plaatsen nog nooit eerder waren bezocht.

Blix wil meer tijd voor de inspecties. Hoeveel dat zal moeten worden is moeilijk te zeggen. Dit zou geen jaren gaan duren, maar ook niet in enkele weken klaar zijn. Bij volledige medewerking zullen er nog maanden nodig zijn om alle vragen op te helderen.