Balkenende legt verklaring over Margarita af

Flat_erik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Premier Balkenende heeft vanochtend een verklaring afgelegd over de uitlatingen die prinses Margarita de Bourbon de Parme gisteren in het televisieprogramma NOVA deed. Dit werd rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2.

Balkenende noemde het ''te gek voor woorden" dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en de koningin van afluisterpraktijken worden beschuldigd. Hij noemde de zaak "pijnlijk" voor de koninklijke familie.

Volgens de premier zijn er afspraken gemaakt om de integriteit van de familie veilig te stellen. Het ministerie van Algemene Zaken, waartoe de RVD behoort, schakelt de landsadvocaat in om te kijken of er juridische stappen mogelijk zijn.

De premier zei dat de BVD in het verleden wel onderzoek naar De Roy van Zuydewijn heeft gedaan, maar dat dit een logisch standaard onderzoek was, die bij alle aanstaande leden van het Koninklijk huis wordt verricht. Dit gebeurd omdat deze mensen direct toegang krijgen tot ons staatshoofd. Bij het onderzoek naar de (toen aanstaande) man van prinses Margarita is overigens niet afgeluisterd.

Majesteitschennis

Volgens hoogleraar A. Koekkoek van de Universiteit van Tilburg, oud-Tweede-Kamerlid van het CDA, heeft het er veel van weg dat prinses Margarita majesteitsschennis heeft gepleegd. Ze heeft de eer en goede naam van haar tante, koningin Beatrix, aangetast.

Het zal Koekkoek niet verbazen als er een strafrechterlijk onderzoek naar Margarita zal worden gestart. Het is volgens hem overigens de vraag of het ooit tot een proces zal komen tegen Margarita. Een juridische procedure zou jaren kunnen duren en het is de vraag of het openbaar belang daarmee is gediend.

De RVD heeft al wel juridische maatregelen tegen de prinses aangekondigd, maar die hebben betrekking op de beschuldiging dat de RVD haar gesprek heimelijk zou hebben opgenomen.