Grote drugsbende opgerold

Een onderzoeksteam van de politie Utrecht, van de afdeling Bestrijding Criminele Organisaties, heeft een grote drugsbende opgerold. Er zijn op dit moment vijftien aanhoudingen verricht. De politie sluit nog meer aanhoudingen in de zaak niet uit. De bende was verantwoordelijk voor het smokkelen van honderden kilo's cocaïne vanuit Guatemala naar Nederland. Gedurende het onderzoek zijn zestien kilo cocaïne, 3.5 kilo XTC, 120.000 dollar en twee auto's in beslag genomen.

Na de aanhouding van twee drugskoeriers in juni 2002 kwam de politie op het spoor van de bende. De Marechaussee hield de twee aan op schiphol. Uit onderzoek bleek dat de twee werkten voor vier hoofdverdachten uit Baarn. Van deze vier zijn er drie aangehouden en in voorlopige hechtenis genomen. Onderzoek naar de vierde man loopt nog. De mannen zijn verdacht van drugssmokkel van Guatemala naar Nederland.

Bij aankomst in Nederland gingen de drugs naar verschillende locaties in Nederland, ook werd er aan lokale dealers uit Baarn geleverd. Een van die dealers is ook aangehouden. De koeriers waren jongeren die werden geronseld uit de omgeving van Baarn en Soest. Ook werden er vier mensen aangehouden die worden verdacht van drugsgelden om te wisselen voor Amerikaanse dollars. Er zou voor ongeveer 1.5 miljoen euro omgewisseld zijn.