Al Qaeda topman in handen VS

Het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 11 september, de 37-jarige Khalid Sjeik Mohammed, die afgelopen week werd aangehouden in Pakistan is afgevoerd naar een andere bestemming. Volgens de Pakistaanse minister van Informatie, Sjeik Rashid Ahmed, heeft Pakistan hun onderzoek afgerond en is Mohammed met een vliegtuig vertrokken.

Waarschijnlijk is het al-Qaeda kopstuk samen met een andere verdachte naar Afghanistan overgebracht. Hij zou zijn overgedragen aan de VS, nadat Koeweit hiervoor toestemming had gegeven. Mohammed heeft de Koeweitse nationaliteit.



De VS wil zo snel mogelijk via Mohammed achterhalen of er plannen zijn voor aanslagen op Amerikaanse doelen. Ook wil de VS zo snel mogelijk de verblijfplaats van Osama bin Laden te weten te komen voordat hij weer ontkomt.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Tom Ridge, vertelde dat Amerika al vóór de arrestatie van de al-Qeaeda topman wist dat hij op de hoogte is van een plan voor een aanslag in de VS. Dat was mede de reden om vorige maand het terreuralarm oranje (hoog risico) in te stellen.