Ratelband 'geïmponeerd' door Saddam

Nyrem en Rene hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Emile Ratelband heeft tegenover Radio 1 verklaard dat hij gisteren een ontmoeting heeft gehad met de Iraakse leider Saddam Hoessein. Ratelband is 'geïmponeerd' en hij zei alleen maar positief te kunnen zijn over de Iraakse leider. Zijn plan om een blauwe vredesvlag aan Saddam te overhandigen in het bijzijn van camera's is echter mislukt.

Ook al verliep de communicatie tussen Saddam en Ratelband wat moeizaam, Ratelband kreeg niet alles mee van de monoloog die Saddam hield, toch zei Ratelband alleen maar respect voor Saddam te kunnen hebben. "Je denkt dat het duivels zijn, die erop uit zijn het Westen te vernietigen. Maar dat is dus niet zo", aldus Ratelband over Irak. Van een dictatuur heeft Ratelband niets gemerkt in het straatbeeld van Bagdad, hij mocht vrij met iedereen spreken, zag drommen vrouwen zonder hoofddoek, en zag een synagoge die vrij bezocht werd door de Joodse bevolking.

Ratelband sprak ook met de westerse vredesactivisten die in Bagdad als menselijk schild fungeren. Hij zei daar van onder de indruk te zijn. "Dat zijn pas echte helden."