Venezuela verliest tijd - letterlijk

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naast de bizarre politieke situatie in Venezuela heeft het land nog een probleem: vanwege het te kort aan elektriciteit tikken de klokken in het land te langzaam. Als het officieel 00.00 uur is hebben de klokken nog 150 seconden te gaan.

"Alles wat te maken heeft met de tijd is langzamer gaan lopen," aldus Miguel Lara, general manager van het bedrijf wat voor de nationale stroomvoorziening zorgt. "De werking van computers en televisietoestellen is normaal, het gaat alleen om klokken of andere tijdsgebonden apparaten".

In het land waar vriend en vijand elkaar in de haren vliegen over president Hugo Chavez, is het niet verwonderlijk dat de tegenstanders van het regime de verantwoording van het klokkenprobleem bij de president leggen. Maar eigenlijk ligt de oorzaak van het probleem geheel ergens anders.

De stroming van de rivier in Zuid-oost Venezuela die voor de opwekking van electriciteit gebruikt wordt, is behoorlijk minder krachtig geworden vanwege een droogte periode in februari 2001. Om zogenaamde 'blackouts' tegen te gaan is de stroomvoorziening in het land verminderd.

Een luchtverkeersleider vertelde dat hij om de dag zijn klok moeten verzetten, en dat het tijdsverschil tot nu toe geen ongelukken ten gevolge heeft gehad. Veel mensen in Caracas hadden het niet eens door dat de klokken langzamer liepen. "Ik word wakker als de zon opgaat" vertelt Rene Osurna, die bij een rederij werkt. "En iedereen is die twee minuten later op zijn of haar werk, het is geen probleem".