Criminelen kopiëren simpel auto's

De Telegraaf maakt vandaag middels een voorpagina artikel bekend op welke listige wijze criminelen in Nederland in een paar stappen complete auto's ''kopiëren''.

Stap 1: Een crimineel zoekt ergens in het land een mooie auto uit. Vervolgens bestelt hij bij de Rijskdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor de auto van dat adres een nieuw kentekenbewijs met de smoes dat het oude is kwijtgeraakt.

Stap 2: De RDW gaat nu binnen enkele dagen een duplicaat kentekenbewijs opsturen. De crimineel moet zorgen dat hij rond die dagen de brievenbus leeghengelt om het kentekenbwijs te bemachtigen.

Stap 3: Vervolgens wordt bij een particulier of garagebedrijf een identieke wagen, als die waarvan nu een officieel kentekenbewijs in het bezit is, gestolen. Kan uiteraard ook vooraf gebeuren.

Stap 4: De crimineel voorziet de gestolen auto van nieuwe nummerplaten en verkoopt hem vervolgens via advertenties in kranten. Hierbij een pre-paid 06-nummer gebruikend dat na de verkoop wordt uitgeschakeld.

Doordat de koper de auto keurig kan overschrijven weet die niet dat hij in een ''gekopiëerde'' auto rondrijdt. De officiele kentekeneigenaar komt pas achter de fraude als hij een brief krijgt van de RDW dat de auto is overschreven op een andere naam. In veel gevallen krijgt hij zelfs nog een deel van de wegenbelasting teruggestort. De autobezitter meldt vervolgens bij de RDW dat hij helemaal niets heeft overgeschreven en dan is de fraude ontdekt. De daders zijn dan echter allang gevlogen en niet meer traceerbaar.

De RDW zegt de procedures voor het aanvragen van een kentekenbewijs te hebben verscherpt. Vroeger kon je zo'n bewijs ook naar een verzendadres laten sturen. Nu kan dat alleen nog maar naar het eigen adres. Verder bekijkt de RDW welke verdere maatregelen er nog nodig zijn.