Meer steun voor nieuwe Irak-resolutie

ekimov had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De steun voor een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN), die de weg effent voor gebruik van geweld tegen Irak lijkt te groeien, zo meldde 2Vandaag vanavond. Pakistan en Mexico, twee van de vijftien leden van de raad, lieten vandaag namelijk doorschemeren dat zij niet afkeurend staan tegenover het ontwerpbesluit dat door de Verenigde Staten en Groot-Brittannie is opgesteld.

Met deze instemmende reacties plukken de voorstanders onder leiding van Washington de eerste vruchten van een grootscheeps diplomatiek offensief om de twijfelende leden van de raad over de streep te trekken.

Voor aanname van de resolutie zijn negen van de vijftien stemmen nodig. Behalve de VS, de Britten en Spanjaarden spraken tot nu toe alleen de Bulgaren een 'ja' tegen de resolutie uit. Bulgarije ziet de stap als middel om Irak nog verder onder druk te zetten zich te ontwapenen.

Frankrijk, Rusland, China, Duitsland en Syrie behoren tot het 'vredeskamp' dat de VN-inspecteurs in Irak langer hun werk wil laten doen. Frankrijk, Rusland en China kunnen als permanente leden met hun vetorecht de resolutie tegenhouden.

De Afrikaanse landen Angola, Kameroen en Guinee en het Latijns-Amerikaanse Chili namen officieel nog geen standpunt in.