CDA minister wil softdrugs harder aanpakken

CDA-minister van Justitie Donner wil het gedoogbeleid voor softdrugs aanpakken en gelijktrekken met de Europese regelgeving. Dat blijkt uit een vertrouwelijke notitie waarin 'een scherpe inperking van het aantal koffieshops' staat gemeld.

De afgelopen vijf jaar is het aantal koffieshops al een stuk kleiner geworden. Momenteel telt ons land een kleine 800 verkooppunten van marihuana en wiet, tegen 1.500 in 1998. Niet genoeg vindt Donner; binnen een paar jaar moeten er minimaal nog eens 400 koffieshops worden gesloten.

Ook wil Donner een hardere en gerichtere aanpak van het aantal hennepkwekerijen. Ook de kleinere thuiskwekers zullen worden aangepakt. Onderdeel van Donners plan is namelijk een offensief tegen illegale hennepplantages. Steeds vaker zouden criminele bendes huizen en kelders in achterstandswijken gebruiken om hennep te kweken, zo blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van criminoloog prof. dr. Frank Bovenkerk.

De minister zal zijn plannen binnenkort aan de Tweede Kamer voorleggen. Omdat Donner ook informateur is, zullen zijn voornemens ook bij de kabinetsformatie aan de orde komen. Probleem voor Donner is wel dat de PvdA niets voelt voor een harde lijn tegen softdrugs. De partij vindt dat de politie haar energie beter kan steken in boeven vangen. Bovendien is een zeer prominente PvdA'er, Johan Stekelenburg (lijsttrekker Eerste Kamer) een voorstander van legalisatie.