TBS voor zedendelinquenten werkt nauwelijks

TBS-behandeling van misdadigers die zijn veroordeeld voor verkrachting of aanranding heeft weinig zin, zo blijkt uit cijfers die het Radio 1 Journaal vanochtend presenteerde. De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek in de Henri van der Hoeven Kliniek in Utrecht.

Justitie heeft altijd beweerd dat maar 20% van de TBS-patiënten na behandeling weer een misdaad begaat. Dat klopt wel, maar dat gaat alleen op voor de gehele categorie TBS-patienten, waaronder ook mensen zitten die hun partner of kind hebben vermoord, of ernstige incest-daders. Deze groepen vervallen vrijwel nooit opnieuw in dergelijke misdaden, waardoor het totale cijfer zo laag lijkt.

Want uit het onderzoek van de Henri van der Hoeven Kliniek blijkt dat 55% van de wegens verkrachting of aanranding veroordeelden na behandeling weer een dergelijk delict pleegt. Bij psychopatische tbs'ers is dat 82%. De echte cijfers zullen nog hoger liggen, omdat het hier alleen bewezen gevallen betreft, en niet iedere zaak zal opgelost worden.

Volgens Dr. Corine de Ruiter, onderzoeker aan de Van der Hoeven Kliniek, is duidelijke dat de huidige behandeling bij een grote groep verkrachters niet werkt. De Ruiter pleitte in het Radio 1 Journaal voor onderzoek naar de effecten van chemische castratie en agressieremmende medicijnen. Ook zouden tbs'ers na hun vrijlating langer en intensiever gevolgd moeten worden.

Namens D66 pleitte Boris Dittrich ook voor onderzoek naar chemische castratie. Jaren geleden werd dit al eens voorgesteld door CDA'er Hans Hillen, die toen door de Kamer werd weggehoond. LPF-Kamerlid John Eerdmans, in het verleden woordvoerder van Hillen, pleitte op Radio 1 ook voor chemische castratie. Tevens wil hij dat bepaalde misdadigers, bijvoorbeeld kindermoordenaars, standaard nooit meer vrijkomen. Zowel Dittrich als Eerdmans vinden dat de Kamer door de lage justitiecijfers in slaap is gesust.