Onderhandelaars: formatie moet sneller

Er moet meer tempo in de kabinetsformatie. Dat vinden de informateurs Donner en Leijnse. Zij hebben de onderhandelaars van het CDA en de PvdA gevraagd om meer tijd voor de vergaderingen vrij te maken.

Als het aan de informateurs ligt moet er binnen twee tot drie weken een concept van het nieuwe regeerakkoord zijn. Mocht dat niet lukken, dan zou er een 'kink' in de kabel zijn. Alleen dringende zaken als een oorlog in Irak zou voor vertraging mogen zorgen.

Vandaag gaat de formatie weer een volgende ronde in. De fase van het aftasten van de bereidheid van beide partijen en het in kaart brengen van de overeenkomsten en verschillen zijn voorbij. Nu moeten er knopen worden doorgehakt.

Aan de hand van een stuk waarin de belangrijkste doelstellingen van een nieuw kabinet staan, het 'gemeenschappelijk beleidskader', wordt er vanochtend gesproken. Vanmiddag komt het onderwerp volksgezondheid aan bod. Voor die en de beleidstereinen die daarna worden besproken hebben de informateurs een notitie opgesteld waarin staat welke knopen op die gebieden moeten worden doorgehakt.