Belgische CCC terrorist vrijgelaten

BelgiŽ heeft de terrorist Pierre Carette na 18 jaar vrijgelaten uit de gevangenis. Carette zat een levenslange celstraf uit voor een aanslag in 1985 waarbij twee brandweermannen om het leven kwamen. Familie van de omgekomen brandweermannen protesteerde tevergeefs tegen de vrijlating van de ex CCC-leider.

Carette is een voormalig kopstuk van de organisatie Strijdende Communistische Cellen (CCC). Hij maakte zich, samen met medestanders, in totaal schuldig aan 27 aanslagen tegen ,,internationale kapitalistische organisaties''. Alleen bij een aanslag op 1 mei 1985 in het centrum van Brussel, vielen doden. Carette zei later de dood van de brandweermannen te betreuren, omdat het om ,,arbeiders'' ging.

Drie andere CCC leden kwamen al eerder vervroegd vrij; na 12,5 jaar, zoals dat in BelgiŽ gebruikelijk is voor levenslang veroordeelden. Carette bleef langer in de cel, omdat hij nooit afstand heeft genomen van zijn revolutionaire ideeŽn.

Aan de vrijlating van Carette is de voorwaarde verbonden dat hij zijn mede ex-terroristen niet regelmatig mag zien. Ook moet hij een afbetalingsregeling treffen om de nabestaanden een schadevergoeding van 1.5 miljoen euro te kunnen betalen. De andere drie CCC'ers betalen momenteel maandelijks elk 272 euro schadevergoeding.