Opnieuw verdeeldheid in VN-Veiligheidsraad

De kwestie Irak zorgt opnieuw voor veel verdeeldheid in de VN-Veiligheidsraad. Een nieuwe resolutie van de Verenigde Staten en Groot-Brittanië is beantwoord door een Frans-Duits voorstel.

In de resolutie van de VS en Groot-Brittanië staat dat Irak "de laatste kans die het was toegestaan" heeft verspeeld. Alhoewel de resolutie niet vraagt om toestemming voor militair ingrijpen kan dit wel worden opgevat als zodanig, aangezien de nieuwe resolutie ervan uitgaat dat resolutie 1441 is geschonden. Laatstgenoemde dreigt met "ernstige consequenties".

Frankrijk en Duitsland, beide tegenstander van een oorlog in Irak, hebben als tegenreactie extra tijd voor de wapeninspecteurs gevraagd. Beide landen willen de inspecteurs vier maanden extra de tijd geven. Frankrijk en Duitsland vinden met het voorstel steun bij Rusland en China. Rusland heeft het voorstel zelfs mede-ondertekend.

Medio maart zal er waarschijnlijk worden gestemd over de nieuwe resolutie van de Verenigde Staten en Groot-Brittanië. Met de stemming wordt gewacht tot de wapeninspecteurs opnieuw verslag hebben uitgebracht. Of de VS voldoende steun krijgt is nog maar de vraag; drie van de vijf permanente leden (namelijk Frankrijk, Rusland en China) van de Veiligheidsraad zijn tegen het gebruik van geweld.

CDA laat op zich wachten, PvdA tegen resolutie VS

Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer wil eerst de volledige tekst van de nieuwe resolutie, alvorens zich uit te spreken. In principe blijft hij wel voorstander van een nieuwe VN-resolutie. "Maar ik wil eerst de tekst zien, alvorens me daarover uit te spreken", zo zei de minister.

De Partij van de Arbeid is tegen de resolutie van de VS en Groot-Brittanië. "Je kunt niet nu al een legitimatie voor oorlog scheppen als er nog kansen zijn voor chef Blix van de VN-wapeninspecteurs", aldus Kamerlid Koenders.