China steunt nieuwe resolutie VS niet

China zal een nieuwe resolutie over de ontwapening van Irak niet steunen. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Powell is er niet in geslaagd het land aan zijn zijde te krijgen. Peking is van mening dat de wapeninspecteurs meer tijd moeten krijgen. China is één van de landen met een vetorecht in de Veiligheidsraad.

In de nieuwe resolutie van de Verenigde Staten en Groot-Brittanië wordt waarschijnlijk vermeldt dat Irak resolutie 1441 heeft geschonden. Militair ingrijpen zou hierdoor dichterbij komen, aangezien in 1441 over "ernstige consequenties" wordt gesproken wanneer Irak zich niet houdt aan de voorschriften.

Powell reist nu door naar Zuid-Korea. Daar zal met de nieuwe president Roh Moohyun praten over Irak en over het kernprogramma van Noord-Korea.

Frankrijk en Duitsland blijven tegen nieuwe resolutie

Frankrijk blijft vooralsnog duidelijk tegen een nieuwe resolutie. Vandaag zal de Franse president Chirac nieuwe voorstellen presenteren over de ontwapening van Irak. Frankrijk zet nog steeds alles in op vreedzame middelen om Irak van eventuele massavernietigingswapens te ontdoen.

Ook Duitsland is op dit moment tegen een tweede VN-resolutie over Irak. Dat zei een woordvoerder van de Duitse regering maandag in Berlijn. De woordvoerder stelde dat de wapeninspecteurs van de VN nog tijd nodig hebben om hun werk in Irak af te maken.