Koers Ahold maakt vrije val

Supermarktconcern Ahold heeft vanochtend flinke klappen moeten verwerken. De beurskoers stortte vanochtend geheel in elkaar en verloor 64 procent op 3,40 euro. Wegens het enorme aanbod van de stukken was er geruime tijd geen handel mogelijk in het fonds. Van Der Hoeven en Meurs, respectievelijk bestuursvoorzitter en financieel directeur, zullen opstappen.

Hoofdoorzaak voor de vrije val van Ahold zijn de onregelmatigheden in de boekhouding van de Amerikaanse dochter U.S. Foodservice. De inkomsten vallen hier zeker 500 miljoen dollar lager uit. Door deze onregelmatigheden heeft Ahold de winst over 2001 en 2002 opnieuw moeten bepalen. Inmiddels zijn er enkele managers van de dochter op non-actief gezet en is er een onderzoek in gang gezet.

Het fonds heeft in een jaar tijd 83 procent van haar waarde verloren. De marktwaarde van het concern Ahold is hierdoor stukken lager; vrijdag was de waarde ongeveer 9 miljard euro, maandagochtend circa 4 miljard euro. Om de klap van de ontdekte onregelmatigheden op te vangen, krijgt de Nederlandse onderneming voor 3,1 miljard euro extra financiering van banken.

De AEX is door de koersdaling van Ahold ver weggezakt en staat inmiddels 3,7 procent lager. Dit komt neer op een verlies van ruim 10 punten.


Van Der Hoeven had zich wel een beter begin van de week kunnen voorstellen