"Comeback van de rockgitaar aanstaande"

bowie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Goed nieuws voor de muziekliefhebbers die betreuren dat de hitlijsten de laatste tijd worden gedomineerd door "bedachte" artiesten; volgens de Sunday Telegraph wijst alles erop dat de echte popgroep aan het terugkomen is.

De Britse krant publiceerde afgelopen weekeinde cijfers waaruit blijkt dat de "comeback" aanstaande is, naar de dagen waarin een groep mensen in een kelder muziek begon te maken, het vak leerde en dan vervolgens doorbrak. Zo blijkt uit verkoopcijfers dat gitaar-fabrikant Fender vorig jaar meer gitaren verkocht dan ooit in Groot-Brittanië. Marshall, een bedrijf dat versterkers maakt, heeft al even rooskleurige verkoopcijfers.

In het Britse muziekblad New Musical Express zijn het aantal advertenties met "musicians wanted" verdubbeld in een jaar tijd. Andere bronnen schatten dat er dat jaar niet minder dan 10.000 nieuwe bandjes zijn gevormd.

Het lijkt er op dat de jongste generatie muziekliefhebbers het beu is met de "opgedrongen idolen" te moeten leven, waarbij de muzikale kwaliteiten ondergeschikt zijn gemaakt aan het uiterlijk. Mede dankzij de platen en cd's van hun ouders herontdekken zij de gitaarrock. Ook economisch gezien zit het tij mee; het is veel goedkoper een gitaar-voor-beginnelingen te kopen, dan draaitafels, een mengpaneel en een flinke platencollectie te moeten opbouwen als DJ.