OPTA pakt SMS-problemen aan

Marnvin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanwege de vele klachten van mobiele telefoongebruikers over ongewenste SMS-abonnementen die de OPTA (de toezichthouder voor telecom-aanbieders) ontvangt, is dit voor de OPTA aanleiding om de aanbieders van mobiele telefonie te wijzen op hun verantwoordelijkheid om hun klanten voldoende te informeren over deze diensten. Deze week organiseert OPTA daarom een bijeenkomst met deze aanbieders en diverse consumenten-organisaties om de problematiek aan te pakken.

De aanbieders van mobiele telefoondiensten en -netwerken moeten hun voorwaarden voor het gebruik van die diensten en netwerken duidelijker aan hun gebruikers bekend te maken. Zo moeten zij er zorg voor te dragen dat consumenten geïnformeerd worden over de SMS-diensten, waarvoor zij derde partijen, de zgn. "telefoonmakelaars", toegang tot het netwerk verlenen. Met de huidige informatievoorziening zijn veel consumenten er zich veelal niet van bewust dat ze zich hebben aangemeld voor een abonnementsvorm, waarbij voor ieder ontvangen bericht kosten in rekening worden gebracht.

Samen met de OPTA constateren ook Stichting de Ombudsman en de Consumentenbond dat de klachten zich uitbreidden tot zaken als ongewenste aanmeldingen, falende afmeldprocedures en een lastige bewijsvoering voor de beller. Mede daarom zullen ook deze consumentenorganisaties aan de bijeenkomst deelnemen.

Ondermeer door de negatieve berichtgeving in de media dreigt een negatief imago te geven aan de zich ontwikkelende SMS-markt. De netwerkoperators onderkennen de problematiek en hebben zich inmiddels bereid getoond mee te werken aan een gedragscode voor de omgang met SMS-abonnementen. De OPTA vindt daarom dat deze gedragscode er op korte termijn ook moet komen. Lukt dat niet dan zal OPTA telecom-aanbieders dwingen zich aan hun wettelijke verplichtingen te houden.