Irak wacht met besluit vernietiging raketten

Irak heeft nog steeds geen beslissing genomen inzake de eis van de Verenigde Naties om zijn arsenaal al-Samoud 2 raketten te vernietigen. Hans Blix, chef van de wapeninspecteurs, eist dat Irak uiterlijk 1 maart begint met de vernietiging van de raketten.

De raketten hebben een groter bereik dan de grens van 150 kilometer. Deze grens werd na de Golfoorlog in 1991 door de VN vastgelegd. Het Iraakse arsenaal zou bestaan uit ongeveer 100 raketten.

"Wij bestuderen deze kwestie in alle ernst. We hopen dat het kan worden opgelost zonder Amerikaanse of Britse interventie", aldus generaal Hossam Mohammed Amin. De eis van Blix ligt moeilijk voor Bagdad. De Verenigde Staten dreigen met een oorlog, terwijl Irak nu juist zijn raketten, die gebruikt zouden kunnen worden voor verdediging, moet vernietigen.

Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, is er zeker van dat Irak zijn al-Samoud raketten zal vernietigen. Volgens hem is de brief van Hans Blix duidelijk en "zal de Veiligheidsraad een beslissing moeten nemen" wanneer Irak weigert.

Intussen proberen de Verenigde Staten en Groot-Brittanië steun te vinden voor een nieuwe VN-resolutie. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid vandaag worden aangeboden. De inhoud hiervan is nog onbekend, maar zal vermoedelijk stellen dat Irak resolutie 1441 heeft geschonden. Schending van deze resolutie zou tot "ernstige consequenties" leiden. President Bush liet weten dat de nieuwe resolutie de laatste kans is voor de VN om zijn "relevantie te tonen". Met deze woorden duidt Bush op een eventueel ingrijpen zonder steun van de Verenige Naties.