''Kernfusie heeft de toekomst''

De twee groene energiewinningen die nu in opmars zijn, windmolens en zonnepanelen, redden het in de toekomst niet alleen om de wereld in haar energie behoefte te kunnen voorzien. Dat meent professor dr. Niek Lopes Cardozo, hoofd Nederlands onderzoek naar kernfusie.

In de Telegraaf van dit weekend staat een interessant artikel over de kernfusie. Volgens Lopes Cardozo zal dat een schone en veilige energiebron worden, waarvan de brandstof onuitputtelijk is.

De voordelen van kernfusie zijn, zoals ze door Lopes Cardozo worden aangedragen, haast te mooi om waar te zijn: Het proces is schoon en veilig, de grondstoffen liggen voor het grijpen en radioactiviteit is er wel, maar heeft geen actieve koeling nodig en zal geen belasting vormen voor toekomstige generaties. Na 50 jaar is de binnenmantel van een kernfusie reactor al dusdanig ''afgekoeld'' dat er een radioactiviteitsgehalte overblijft als dat van kolenas.

Verdere voordelen zijn dat geen enkel land het monopolie op de grondstoffen voor kernfusie (onder meer) water kan claimen. En aangezien een groot aantal landen met kennis en geld meedoet, belooft kernfusie als techniek en productiemiddel mondiaal eigendom te worden. Oorlogen voor het krijgen en/of veilig stellen van voorraden fossiele brandstoffen behoren dan tot het verleden.

''Langer dan de zon''

Kernfusie heeft volgens Cardozo, die ook bijzonder hoogleraar plasmafysica aan de TU Eindhoven is, dan ook een zeer gunstig toekomstperspectief. ''Met kernfusie is er energie langer dan de zon zal branden. Er kan niets ontploffen''. Wel geeft hij aan dat kernfusie niet goedkoop is, je moet een fusiecentrale namelijk afschrijven over 30 jaar: ''Het wordt nooit zo goedkoop als olie, maar wel vergelijkbaar met andere alternatieven.''

Het laatste grote voordeel van een kernfusiecentrale: Met kernfusiecentrales heb je 10 miljoen keer minder brandstof nodig als de huidige olie- of kolengestookte centrales. De kooldioxide uitstoot is ook vele miljoenen keer minder.

Professor Cardozo kan niet aangeven wanneer een kernfusiecentrale rendabel wordt om te bouwen. Wat onderzoek en ontwikkeling betreft is kernfusie al wel een successtory. De verdubbelingtijd wat de ontwikkeling betreft ligt voor kernfusie op 1,7 jaar ( ter vergelijking: bij microchips is dat 2 jaar).