Diplomaten boos op VVD'er Hirsi Ali

OK_DAN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep ambassadeurs uit een aantal islamitische landen (Saoedi-Arabië, Pakistan, Maleisië en Soedan) heeft bij de VVD geklaagd over uitspraken die het nieuwe VVD Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali onlangs deed in een interview met dagblad Trouw. Hirsi Ali zei daarin onder meer dat de profeet Mohammed gemeten naar westerse maatstaven een perverse man en een tiran is.

De ambassadeurs vinden die opmerkingen beledigend voor moslims, en ze menen ook dat ze als 'publiek-figuur' niet zorgvuldig omgaat met de vrijheid van meningsuiting. De groep ambassadeurs kwam afgelopen donderdag persoonlijk langs bij VVD-leider Gerrit Zalm. Van hem kregen ze uitleg over het functioneren van de VVD en de rol van het geloof binnen de partij. ''Ik heb gezegd dat het interview in Trouw betrekking had op de persoonlijke zieleroerselen van Ayaan Hirsi Ali en geen politieke verklaring is. De VVD vindt dat geloof (en ongeloof) een persoonlijke zaak is en zal als partij nooit standpunten innemen met betrekking tot religieuze kwesties'', aldus Zalm.

De uitlatingen van Hirsi Ali in Trouw wekten eerder de woede van veel moslimorganisaties in Nederland. Ook kwam bij de discriminatiebureau's een record aantal klachten binnen. Aan de andere kant namen ook veel columnisten en commentatoren in dag- en weekbladen en internetsites het op voor Hirsi Ali.