Curaçaose cokesmokkel gaat weer per koffer

Sinds op de Curaçaose luchthaven Hato de bodyscanner wordt ingezet, worden er weer meer drugs in de bagage vervoerd. Het röntgen-apparaat, dat twee weken geleden in gebruik werd genomen, moet controleren of passagiers die naar Amsterdam reizen cocaïnebolletjes hebben geslikt.

De afgelopen tien dagen werden twee maal zo veel mensen als normaal aangehouden met drugs in hun koffer; gewoonlijk ligt dit aantal rond de 20, nu waren het er 43.

Een reiziger waarvan de douane vermoedt dat die bolletjes geslikt heeft kan een foto laten maken door de bodyscanner. Als de onschuld wordt aangetoond kan de reiziger nog met dezelfde vlucht mee naar Amsterdam. Weigert iemand de scan, dan mag hij niet mee en wordt zijn ticket afgenomen. Hoeveel personen de afgelopen tien dagen een negatief reisadvies kregen, wil de douane nog niet zeggen. Wel is bekend dat meer dan tweederde van het aantal passagiers dat een negatief reisadvies kreeg, ervoor koos geen foto te laten maken. Ook bleken 26 personen die wel een foto lieten maken, bolletjes te hebben geslikt.