Aangifte na Nazi vergelijking AZ voorzitter

Dirk Scheringa, de voorzitter van de Alkmaarse voetbalclub AZ, heeft aangifte gedaan wegens smaad tegen hoogleraar professor Bernard van Praag. Ook de voorzitter van de supportersvereniging van AZ, Remco Strik, deed aangifte tegen van Praag.

Reden is een column die de hoogleraar schreef in het NRC-Handelsblad. Daarin noemt hij de AZ-supporters stoottroepen van Scheringa. De demonstratie van de AZ-fans vergelijkt hij met de Kristallnacht in nazi-Duitsland. Het zou om geregisseerde volkswoede gaan.

Van Praag doelt op protesten en acties die supporters van AZ onlangs voerden tegen winkeliers van het deel Overstad in Alkmaar. De winkeliers zijn tegen de bouw van een nieuw AZ-stadion, als daar ook een grote winkelgelegenheid bijkomt. Na bedreigingen en acties trokken de winkeliers hun protesten in.

De beide voorzitters, Scheringa en Strik, ontkennen de aantijgingen van Van Praag en voelen zich in hun eer en goede naam aangetast door de inhoud van de column.

Failliet

Ondertussen blijft AZ protesten van winkeliers vrezen. De club heeft een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechter zodat het zo snel mogelijk met de bouw van het stadion kan starten. De club verwacht namelijk dat de winkeliers ook tegen een aangepaste bouwvergunning bezwaar aantekenen waardoor de bouw weer stil komt te liggen.

Als de bouw van het stadion nog meer vertraging oploopt komt de voetbalclub in financiële problemen en moet AZ misschien subsidie of uitstel van betaling aanvragen.

Gisteren maakte Dirk Scheringa zelfs bekend dat AZ de komende twee weken gaat onderzoeken of de club moet saneren, uitstel van betaling moet aanvragen of zich failliet moet laten gaan per 1 juli.


=
De gewraakte tekst uit de column van Van Praag is deze:

,,De voorzitter van AZ werd ongeduldig en hield ter gelegenheid van nieuwjaar een toespraak tot zijn volgelingen waarin hij zich bitter beklaagde over die onredelijke Alkmaarse middenstand. Na deze opruiende taal wisten de AZ-stoottroepen wel wat hen te doen stond. Tweeduizend voetballiefhebbers liepen te hoop voor de winkel van de voorzitter van een van de Alkmaarse winkeliersverenigingen en de ruiten van zijn zaak gingen aan diggelen. Op de website van de AZ-fans verschenen doodsbedreigingen.''

Scheringa heeft de AZ-fans opgezweept om via de macht van de straat haar gelijk te bevechten. Daarbij hebben ze zich niet ontzien om vreselijke bedreigingen te uiten. Dit doet zonder meer denken aan de gebeurtenissen in nazi-Duitsland. Ook daar was veel schijnbaar spontane, maar in feite geregisseerde volkswoede en gingen ook ruiten aan diggelen bij winkeliers.''